Autor Tema: Šta je 4K Ultra HD tehnologija ?  (Pročitano 987 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži commando

 • Satelitski Forum
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Poruke: 7413
 • Activity:
  100%
 • Pohvaljen: 42147 puta
 • Zemlja: cs
 • Pol: Muškarac
 • "Kuda god ideš, idi srcem"
  • satelitski-forum
Šta je 4K Ultra HD tehnologija ?
« poslato: Maj 31, 2017, 09:02:09 pre podne »
Periodično, elektronski uređaji prolaze kroz faze unapređenja tehničkih i radnih karakteristika. Tehnologija ide napred, a posledica toga jesu savršeniji i uređaji boljih tehničkih karakteristika. Ukoliko posmatramo PC industriju to je porces koji je nerazdvojni deo računara i periferija. Na njemu počiva čitava PC industrija. Procesori, memorija, uređaji za masovno skladištenje podataka, grafički akceleratori, štampači, i konačno moniotri koji su predmet naše današnje priče.
 
Veliki napredak ostvaren na polju unapređenja kvaliteta prikaza slike na računarima, se desio ne tako davno, a u pitanju je prelazak sa CRT na LCD tehnologiju izrade ekrana. Nakon tog sledi „razvlačenje“ forme prikaza i  vrlo brzo standardizacija 1080P ili Full HD rezolucije koja označava da je monitor sposoban da prikaže 1920 piksela po horizontali i 1080 piksela po vertikali. Full HD rezolucija i je odredila format prikaza i izrade LCD ekrana, pa tako danas, imamo oblik izduženog, 16:9 ekrana koji pokazuje odnos horizontalne i vertikalne ivice ekrana. On je „de facto“ današnji standard. Došlo je vreme da PC monitori ali i LCD televizori koji su prelaskom na Full HD standard, praktično stali pod istu kategoriju ekrana, dožive unapređenja u pravcu poboljšanja komfora korišćenja i kvaliteta prikaza slike.Efektivna radna površina 4K ekrana i ostalih standarda

Oznaka UHD je skraćenica izvedena iz pojma Ultra High Definition. Koristi se kao ekvivalent pojma 4K koji asocira na prikaz 4000 piksela po horizontali ekrana. Ova tehnologija se odnosi na kategoriju uređaja PC monitora jednako kao i na LCD televizore. Njihova glavna odlika je sposobnost da prikažu sliku koju čini 3840 piksela po horizontali i 2160 piksela po vertikali LCD matrice. U praksi ćete videti uređaje koji se kombinovano ili istovremeno obeležavaju terminima 4K, UHD, UltraHD. Poenta je da se one odnose na uređaje koji raspolažu identičnom tehnologijom prikaza u navedenoj 3840x2160 rezoluciji.
 
Suština je da 4K tehnologije smenjuje dosadašnji standard 1080p kao najnapredniji komercijalno dostupni standard prikaza slike u visokoj rezoluciji za potrebe kućne video projekcije. Dolaskom 4K standarda evolutivno se unapređuje dosadašnja tehnologija prikaza u visokoj definiciji. Zbog toga danas imamo četiri važeća standarda prikaza:
- standardna definicija 480p/540p koja prikazuje sliku rezolucije 720x480 pikslea, odnosno 720x540 piksela,
- visoka definicija 720p koja prikazuje sliku rezolucije 1280x720 piksela,
- puna visoka definicija 1080p koja prikazuje sliku rezolucije 1920x1080 piksela, i konačno najnovija,
- ultra visoka definicija 2160p koja prikazuje sliku rezolucije  3840x2160. Obeležavamo je terminom Ultra HD, UHD i 4K tehnologije.
 
Kada ekran radi u 4K režimu rada ili Ultra HD rezoluciji to znači da prikazuje sliku koju opisuje najmanje 3840 piksela po horizontali i 2160 piksela po vertikali. To je jednako učinku dva dosadašnja Full HD 1080p ekrana u širinu i dva po visini, pa ćete nekada čuti da 4K rezoluciju nazivanju i Quad HD jer je spsobna da prikaže četiri puta veću efektivnu radnu površinu od do sada važeće Full HD tehnologije.

4K Ultra HD – važne činjenice koje treba znati

Obzirom da se radi o novoj tehnologiji koja tek hvata „zalet“ ka globalnoj upotrebi važno je znati neke osnovne činjenice kako bi imali predstavu o tome koje su konkretne koristi kao i uređajima koji su trenutno dostupni, a podržavaju novu tehnologiju.
 
Korisnik u radu sa 4K monitorima radi u režimu prikaza 3840x2160 piksela. Format prikaza je 16:9, identičan format ekrana kao i na dosadašnjim 1080p monitorima. Sadržaj prikazan u 3840x2160 rezoluciji formira sliku koju opisuje 8,294,400 piksela tj. da bi iskoristili maksimalne mogućnosti ekrana i prikazali sliku u punom kvalitetu morate imati kameru sposobnu da napravi fotografiju od najmanje 8.3 Mega Piksela. To je tačno četiri puta više od dosadašnjeg Full HD 1080p standarda koji opisuje sliku sa  2,073,600 piksela (2 Mega Piksela) uz pomoće rezolucije prikaza 1920x1080 tačaka. Jasno je da 4K UHD prikazuje četiri puta više piksela/tačaka od 1080p Full HD standarda.
 
Koje su koristi od upotrebe 4K Ultra HD tehnologije?

Prvo i osnovno jeste korist od četiri puta većeg radnog okruženja na desktopu monitora što olakšava prikaz višestruko otvorenih prozora za koje od sada imate četiri puta više mesta i prostora da ih rasporedite i vidite sve u istom trenutku. Jedna od glavnih prednosti jeste da na istoj površini ekrana imate četiri puta veći broj tački koje opisuju sliku, što doprinosi daleko boljim detaljima koji opisuju prikazani sadržaj na ekranu. Videćete dodatne detalje na slikama tj. digitalnim fotografijama koji su do sada bili zamućeni ili nerazgovetni. Takođe, osim koristi prikaza digitalnih fotografija, videćete lepše i bolje detalje u 4K video snimcima (You Tube, Netflix, itd.). Veliku korist i poboljšanje će osetiti gejmeri i svi oni koji vole da igraju 3D igrice. Kvalitetniji detalji i realističnija slika su direktna posledica prikaza u većoj rezoluciji.


1080p vs. 4K – osetno oštriji i jasniji detalji

Dobro je znati da na većini današnjih grafičkih kartica je moguće postići animaciju od 30-35 slika u sekundi. Za bolji doživljaj i tečniju animaciju je potrebno imati trenutno najskuplje modele 3D grafičkih kartica, obzirom da je drastično podignuta tehnička zahtevnost po pitanju rezolucije svakog pojedinačnog kadra. Karticama je potrebno daleko više snage da bi izvršile potrebne proračune neophodne za prikaz svake pojedinačne slike koja čini animaciju. Obzirom da je rezolucija povećana četiri puta po pojedinačnom kadru, jasno je koliki posao očekuje grafičke kartice da bi obezbedile tečnu animaciju, bez seckanja i zastajkivanja.Standardna površina 1080p Windows Desktop-a4K Windows Desktop – bela površina označava proporciju standardnog, 1080p Desktop-a

Koji tip aplikacija trenutno koriste blagodeti 4K Ultra HD rezolucije?

Do sada smo se bavili hardverom, ali osnovno pitanje svakog korisnika jeste kako na delu videti prednosti korišćenja monitora sa četiri puta većom rezolucijom i koje od trenutno dostupnih aplikacija moogu da iskoriste blagodeti nove tehnologije. To su sve aplikacije za rad u programiranju, razvoju i dizajniranju digitalnog sadržaja. Jednom rečju ona će koristiti svima koji se bave razvojem softvera nove generacije. Zatim tu je CAD/CAM projektovanje koje dobija još više na preciznosti i lakšem crtanju. Korist je očigledna i u svakodnevnom desktop okruženju, lakšem radu u multitasking okruženju, prilikom pokretanja više aplikacija odjednom i praćenja onoga što se tada izvršava. Na jednom ekranu možete imati više aktivnih i vidljivih dokumenata, tabela itd. Igrice će takođe profitirati zahvaljujući lepšoj i bogatijoj grafici i animaciji. Isto je i sa filmofilima koji će uživati u još jasnijoj, čistojoj i slici sa daleko više detalja bez usporenja animacije.
 
4K media sadržaji i gde ih pronaći?

Zbog veće rezolucije 4K sadržaj zauzima osetno više prostora na medijima za prenos podataka. Zbog toga je 4K sadržaj trenutno dostupan samo putem interneta i možete ga preuzeti ili gledati njegov prenos direktno sa internet mreže. 4K optičke medije tj. diskovi trenutno nisu dostupni. Sony nudi diskove snimane u 4K Blu-ray tehnologiji, ali se oni još uvek ispručuju na 1080p diskovima. Preporuka je da filmove gledate preko internet servisa kao što su Netflix, YouTube i Sony, koji nude prenos pravg 4K Ultra HD sadržaja isključivo preko interneta!
 
Koji od trenutno dostupnih uređaja mogu snimati sadržaje u 4K Ultra HD rezoluciji?

Veoma je bitno kada kupite jedan 4K Ultra HD ekran da znate koji su trenutno dostupni uređaji koji mogu da snime sadržaje i omoguće njihovu reprodukciju u maksimalnom kvalitetu koji dogovara 4K Ultra HD specifikacijama. Na tržištu su trenutno dostupni mobilni telefoni poput: Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 4, LG G3. Od kamkordera i DSLR foto-aparata dostupni su sledeći modeli: Sony Handycam FDR-AX100, Canon EOS-1D C DSLR. Lista ovih uređaja će se povećavati iz dana u dan tako da je najbolje, ukoliko se odlučite za nabavku jednog 4K Ultra HD uređaja, obavezno proveriti njegove specifikacije pre kupovine.
 
Trenutno najbolji i najdostupniji uređaj kao izvor 4K sadržaja je PC računar. Poslednja generacija Intel Core procesora na bazi Haswell jezgra integriše grafički akcelerator sposoban da prikaže sliku i animaciju u 4K Ultra HD rezoluciji. Trenutno najjefitniji dostupni uređaj koji koristi ovu tehnologiju je Intel NUC računar koji smo i mi nedavno testirali...
 
Takođe, trenutno je dostupno mnogo zasebnih grafičkih kartica koje koriste AMD Radeon i Nvidia GeForce GPU procesore sa podrškom za 4K Ultra HD rezoluciju. Za igranje igrica u 4K UltraHD rezoluciji potrebni su najjači trenutno dostupni modeli kao na primer: AMD R9 290X ili Nvidia Ge Force GTX 980 kartice.Generalni zaključak je da za prelazak na 4K Ultra HD tehnologiju morate imati najnovije i trenutno najjače grafike kartice.
 
Trenutno dostupni grafički procesori koji podržavaju 4k Ultra HD rezoluciju:

Intel

Intel HD 4200, 4400, 4600, 5000
Intel Iris Graphics 5100
Intel Iris Pro Graphics 5200
 
AMD

AMD A-Series APU
A10-7850K
A10-7800
A10-7700K
A8-7600
A6-7400K
A10 PRO-7850B
A10 PRO-7800B
A8 PRO-7600B
A6 PRO-7400B
 
AMD Radeon GPU

Consumer
AMD R9 serija
AMD R7 serija
AMD R5 serija
AMD HD 7000 serija 

Professional
AMD FirePro W9100
AMD FirePro W9000
AMD FirePro 8100
AMD FirePro 8000
 
NVidia

Consumer
GeForce GTX TITAN Series
GeForce GTX 9 serija
GeForce GTX 7 serija
GeForce GTX 6 serija

Professional
NVidia Quadro serija
 
4K Ultra HD konektori i veza sa monitorima i televizorima.

Da bi prikazali 4K Ultra HD signal i postigli odgovarajući kvalitet sadržaja koji se prikazuje na 4K Ultra HD ekranima, morate koristiti odgovarajuće konektore i veze koje mogu da prenesu i prikažu odgovarajuću količinu podataka. To pretpostavlja da uređaji sa kojih emitujete signal (PC/grafičke kartice) i oni na koje emitujete, raspolažu određenim tipom konektora kako bi prikazali sadržaj u maksimalnom kvalitetu 4K tehnologije. Da bi povezali odgovarajući 4K Ultra HD ekran na PC, vaša kartica mora posedovati jedan od sledećih konektora:

- HDMI 1.4 koji podržava 4K rezoluciju pri osvežavanju slike na 30Hz.
- HDMI 2.0 koji podržava 4K rezoluciju pri osvežavanju slike na 60Hz.
- DisplayPort 1.2 koji podržava 4K rezoluciju pri osvežavanju na 60Hz korišćenjem Multi-Stream Transport (MST) tehnologije
- DisplayPort 1.3 (trenutno nedostupan) podržavaće 8K ili dva 4K ekrana ili 4K 3D prikaz sadržaja preko samo jednog kabla.

Znači, stariji HDMI 1.2, 1.3 i 1.3a konektori ne podržavaju prikaz 4K rezolucije, oni prikazuju maksimalno Full HD 1080p rezoluciju pri 1920x1080 piksela.
Octagon SF8008 v2 (S2X + T2/C) 4K UHD, OpenVix
SuperJack HARL 12" Motor/60E-30W
TV LG UM7100PLB 49" 4K Full HDR
A95X F4, 8K TV BOX, Amlogic S905X4, 4GB+32GB+MSD128GB
G20s Pro 2.4GHz Wireless Air Mouse and Voice, TiviMate Premium