Autor Tema: Ram Disk (1000 puta brža particija)  (Pročitano 330 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže commando

 • Satelitski Forum
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Poruke: 7397
 • Activity:
  100%
 • Pohvaljen: 41872 puta
 • Zemlja: cs
 • Pol: Muškarac
 • "Kuda god ideš, idi srcem"
  • satelitski-forum
Ram Disk (1000 puta brža particija)
« poslato: Decembar 01, 2020, 06:38:43 posle podne »
HDD je ok, SSD je brz, a RAM Disk je najbrži! Kada vidite koliko je RAM Disk brz, vaš SSD, a pogotovo HDD, će vam se činiti sporim. Šta je to RAM Disk? Kako da instaliram? Šta mi je potrebno? Dobra vest, ne morate kupovati nijednu dodatnu komponentu, treba vam samo besplatan mali softver i slobodnog RAM-a (možete kupiti zaseban RAM modul samo za RAM Disk).

Šta je RAM Disk?

U suštini, to je prostor rezervisan u RAM-u koji služi kao disk. Dakle, kreira se posebna particija u računaru ali je memorija locirana u RAM-u. Dobra ideja, ne?

RAM Disk nije novost, ali sada i ima smisla koristiti ovu tehnologiju jer je neki minimum 4GB RAM-a.
Prednosti RAM Disk-a

SSD je odlično rešenje za skladištenje podataka zbog njihove velike brzine čitanja i pisanja fajlova, a i nemaju mehaničke delove koji bi se oštetili. Naravno, i SSD ima svoje negativne strane ali to nije tema sada, već uzimamo samo informacije o njihovoj brzini. Njihova brzina doseže i do nekoliko gigabajta u sekundi, što je zaista za pohvalu.

Kod RAM Disk-a brzine dostižu 7 – 10 gigabajta u sekundi, ili više! Ovo je odlična opcija za programe koji rade sa više manjih fajlova često jer RAM ima jako malo kašnjenje u pristupu fajlovima, poznato kao Latency, tj. latenciju, što omogućava velik broj operacija u sekundi.


SSDRAM


Kako napraviti RAM Disk?

Preuzmite neki RAM Disk softver, npr. [url=https://app.box.com/s/4egb7inpoh71jxqvc4693j6o0zdcmdfySoftPerfect RAM Disk Pro 4.1.1[/url]
  i instalirajte. Instalacija je naravno uobičajna.[/b]

Kako kreirati particiju koja će čuvati podatke?

Idite na „Image > Create image„, kliknite na žuti folder da odaberete gde će se IMG slika sačuvati (preporučujem sigurnu particiju na HDD/SSD negde gde vam neće smetati), količinu RAM-a koju želite da rezervišete, tj. to je viličina IMG slike ali ona će zauzeti toliko RAM-a koliko upišete, opet file system (možete odabrati ntfs), i potvrdite sa OK.[/b]


Sad u programu na zeleni plus, i sad kliknite na žutu ikonicu pored tekstualnog polja i odaberite onu IMG sliku koju ste sačuvali, tj. kreirali u prethodnom koraku. Odaberite slovo particije, otkačite „Save content to image“ i potvrdite sa OK.


Sada ćete videti novu particiju i sve što u nju budete stavljali će se čuvati nakon nestanka sutruje ili gašenja računara. Sve operacije će se odvijati unutar RAM-a ali pri gašenju računara program će sačuvati izmene u onoj IMG slici i ponovo učitati kada se sistem pokrene.

Octagon SF8008 v2 (S2X + T2/C) 4K UHD, OpenVix
SuperJack HARL 12" Motor/60E-30W
TV LG UM7100PLB 49" 4K Full HDR
A95X F4, 8K TV BOX, Amlogic S905X4, 4GB+32GB+MSD128GB
G20s Pro 2.4GHz Wireless Air Mouse and Voice, TiviMate Premium
 
Sledeći korisnici su pohvalili ovaj post: satelittv, ivancei