Autor Tema: Najbrži DNS za vas  (Pročitano 402 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže commando

 • Satelitski Forum
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Poruke: 7397
 • Activity:
  100%
 • Pohvaljen: 41870 puta
 • Zemlja: cs
 • Pol: Muškarac
 • "Kuda god ideš, idi srcem"
  • satelitski-forum
Najbrži DNS za vas
« poslato: Decembar 01, 2020, 01:53:08 pre podne »
Možda niste znali ali Google vam nudi besplatan alat za testiranje svih poznatih otvorenih DNS-a. Taj alat ima za cilj da testira i u rezultatima pokaže koji su to DN Serveri najbolji za vas kako biste mogli da konfigurišete svoju mrežu za najbrži surf.

Ukratko o DNS

Čisto ako neko nije upoznat sa ovim pojmom: DNS (Domain Name Servers) su „prevodioci“ domena u IP adrese. Svaki server ima svoju (statičku) IP adresu koja služi kao identifikator u mreži. Domen je samo lepši prikaz te IP adrese jer ko će pamtiti one brojeve, pogotovo sad kad imamo IPv6? Gledajte na to kao, recimo: domen je unikatno ime osobe „Neko Ime“, a IP je fizička adresa te osobe (ulica, broj, grad…). Ako želite da pošaljete pismo, samo unesete (unikatno) ime osobe i pismo će otići na njegovu adresu.


Vaš ISP (Internet Service Provider) ima svoj DNS koji dobijate prilikom konfigurisanja rutera, ali postoji dosta alternativa. Recimo, OpenDNS nudi filtere sadržaja za vašu porodicu, Google Public DNS je građen od strane Google inženjera da bude brz i siguran, i tako dalje. Svaki DNS ima svoje prednosti, ali ne postoji nijedan za koji možemo da kažemo „E taj je najbolji“ jer će rezultati kod svakog pojedinca biti različiti.

Alat: NameBench

I tu dolazimo do ovog Google alata koji je kreiran u svrhe pronalaženja najbržeg DNS servera baš za vas. Dakle, pokrenete testiranje, sačekate 2 sata i 20-ak minuta i dobio sam rezultate u procentima koliko je neki DNS brži od vašeg podešenog.

Evo uputstvo:

0) Vratite DNS na podrazumevani

Ako ste već podešavali DNS ručno, obrišite ta podešavanja kako bi se koristio DNS od vašeg ISP-a! Ovo je bitno kako biste dobili što preciznije rezultate.1) Preuzmite i pokrenite program

Ovaj alat je besplatan i dolazi u portabilnoj varijanti za Windows, a postoji i verzije za Linux i Mac. Možete ga preuzeti sa
Nažalost, nije dopušteno videti ovaj deo teksta za Goste. Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
linka za sve sisteme.

2) Podesite i pokrenite Benchmark test

Sad je potrebno da štiklirate opcije: Include global DNS providers i Include best available regional DNS services. Druge dve opcije ispod ne morate štiklirati. Ostalo ostavite kako jeste. START.3) Rezultati

Sve zavisi do neta i obrade u proseku za 20-ak minuta do 2 sata kao kod mene na 50/1 otvoriće se veb stranica sa rezultatima (meni se otvorilo u IE iako mi je Chrome podrazumevani) i videćete svakakve brojke.

Ne bih vas mučio tim brojkama, ali svakako je dovoljno samo da razumete podatke na vrhu stranice:

Koji DNS servis je za koliko % brži od vašeg podešenog
Koje DNS servise da koristite (primarni, sekundarni, tercijalni)Kao što vidite kod mene na primeru, Open DNS je sa 69.1% brži od onog koji koristi moj ISP!

4) Podešavanje novih DNS

Otvorite podešavanja DNS-a u vašem sistemu i tu podesite primarni i sekundarni iz one tabele. Kod Windows-a je to ovako:

    Kontrolna tabla > Network Connections
    Desni klik na vaš glavni link (ako ste povezani na kabel onda je to Ethernet)
    Properties
    Izaberite „Internet protocol, IPv4“ > PropertiesIzaberite „Use the following DNS server addresses:“
    Unesite primarni u primarni, sekundarni u sekundarni iz one tabele
    OKTo je to! Podesili ste i sada možete da testirate. Imajte na umu da nećete zaista ubrzati svoj internet, možda nećete primetiti poboljšanje „golim okom“ jer se radi o milisekundama. Svakako podesite kako su vam rezultati testa pokazali jer je taj alat pronašao za vas najbrže i najbliže DN servere, pa iskoristite.
Octagon SF8008 v2 (S2X + T2/C) 4K UHD, OpenVix
SuperJack HARL 12" Motor/60E-30W
TV LG UM7100PLB 49" 4K Full HDR
A95X F4, 8K TV BOX, Amlogic S905X4, 4GB+32GB+MSD128GB
G20s Pro 2.4GHz Wireless Air Mouse and Voice, TiviMate Premium
 
Sledeći korisnici su pohvalili ovaj post: dawor