Autor Tema: Vrste memoriskih kartica  (Pročitano 918 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže commando

 • Satelitski Forum
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Poruke: 7217
 • Activity:
  100%
 • Pohvaljen: 40240 puta
 • Zemlja: cs
 • Pol: Muškarac
 • "Kuda god ideš, idi srcem"
  • satelitski-forum
Vrste memoriskih kartica
« poslato: Jun 30, 2016, 09:30:30 posle podne »
SD (Secure Digital) familija kartica
SD su ubedljivo najpopularnija vrsta memorijskih kartica. Koristi se na najvećem broju uređaja pa je možemo smatrati i najuniverzalnijim od svih. Ovaj format su razvili Panasonic, SanDisk i Toshiba.

CompactFlash (CF)

Slika

Vrsta meorijskih kartica koja se koristi na različitim fotoaparatima. Fizički je dvostruko većih dimenzija od SD kartica. Maksimalni kapacitet CF kartica je 128GB. Koriste je uglavnom neki profesionalni modeli fotoaparata koji su krupniji i koji zbog profesionalnih potreba zahtevaju veći kapacitet medija.

Takodje je koriste neke profesionalne kamere.

MMC (MultiMediaCard)
Tehnološki veoma slične i srodne SD karticama. Mnogo manje su popularne od SD kartica i sve manje se koriste. Maksimalni kapacitet MMC kartica je 32GB.

RS MMC (Reduced-Size MultiMediaCard)
Varijanata MMC kartica umanjenih fizičkih dimenzija. Koriste je prvenstveno stariji modeli Nokia i Siemens mobilnih telefona. Noviji modeli Nokie prelaze na microSD tako da se MMC kartice sve manje i manje koriste.

Memory Stick familija kartica

Kartice iz familije Memory Stick koriste isključivo uređaji marke Sony. To što se koriste samo na Sony uređajima je ujedno i njihova najveća mana.

Memory Stick
Prva i najstarija vrsta memorijskih kartica iz ove familije. Više se ne proizvodi. Bile su kapaciteta izmedju 4 i 128 MB.

Memory Stick Duo
Varijanta Memory Stick kartica, fizički mnogo manjih dimenzija. Pogodnija za džepne kamere, mobilne telefone i slične male uređaje. Takođe se više ne proizvodi.

Memory Stick PRO
Teoretski dozvoljava kapacitet do 32GB ali u praksi ih nema sa većim kapacitetom od 4GB.

Memory Stick PRO Duo
Varijanta Memory Stick PRO kartica, fizički mnogo manjih dimenzija. Pogodnija za džepne kamere, mobilne telefone i slične male uređaje. Pored najčešćih kapaciteta do 4GB mogu se naći i modeli od 16GB pa i od 32GB.

Memory Stick PRO HG Duo
Tehnološki napredniji format u odnosu na "Memory Stick PRO Duo". Prevenstveno je u prednosti zbog oko tri puta većee brzine prenosa podataka.

Memory Stick Micro (M2)
Noviji format iz ove familije koji je fizički četiri puta manjih dimenzija od drugih kartica sa oznakom Duo. Naravno mnogo pogodnija za  uređaje malih dimenzija. Maksimalni kapacitet je 32GB.

Memory Stick XC
Najnovija vrsta kartica iz Memory Stick familije. Maksimalni teoretski kapacitet za ove kartice je 2TB što je čak 64 puta više od dosadašnjih maksimuma starijih kartica iz ove familije. Još uvek nema u prodaji modela sa ovako velikim kapacitetom.

Memory Stick XC Micro
Varijanta Memory Stick XC kartica koji je po dimenzijama ravna Memory Stick Micro karticama. Naravno mnogo pogodnija za  uređaje malih dimenzija. Maksimalni teoretski kapacitet takođe 2TB. Međutim još uvek nema u prodaji modela sa ovako velikim kapacitetom.

xD-Picture Card

Slika

Vrsta memorijskih kartica koja se prvenstveno koristio na starijim modelima Olimpus i Fujifilm digitalnih fotoaparata. Ovaj format se polako napušta. Novi i budući fotoaparati ova dva proizvođača neće više koristiti xD nego SD i SDHC kartice.

Ove kartice su najčešće kapaciteta do 2GB a postoje i od 4GB.

Ako nemate stariji Olimpus ili Fujifilm fotoaparat nemate nikakvog razloga da se zanimate za xD kartice.

P2

Slika

Profesionalne memorijske kartice koje prvenstveno promoviše Panasonic. Prvenstveno su osmišljene za potrebe ENG kamera ali su jednako dobre kao medij za snimanje i za druge vrste profesionalnih kamera.

Dostupne su u kapacitetima od 4, 8, 16, 32GB i 64GB.

P2 kartice iznutra koriste proverenu SD tehnologiju memorija spojenih RAID tehnologijom paralelnog čitanja i zapisivanja, tako da je na jednostavan način dostignut veliki kapacitet i visoke performanse potrebne za profesionalne kamere.

Veoma su hvaljene od strane korisnika (profesionalnih kamermana).

P2 kartice se verovatno najbolji sadašnji medij za snimanje za profesionalne kamere.

P2 kartice koriste PCMCIA konektor tako da se mogu direktno spojiti i na mnoge laptop kompjutere, samo je za prenos fajlova sa ovih kartica, potrebno prethodno instalirati odgovarajuće drajvere.

SxS
Vrsta memorijskih kartica koju koriste samo pojedine serije profesionalnih Sony kamera. Ovaj standard memorijskih kartica su napravili Sony i SanDisk. Prema njihovim tvrdnjama, SxS kartice imaju veoma visoke performanse pri prenosu podataka. Još uvek je premalo iskustva da bi se moglo znati koliko su ove kartice pouzdane za primenu kod profesionalnih kamera.
Octagon SF8008 v2 (S2X + T2/C) 4K UHD, OpenVix
SuperJack HARL 12" Motor/60E-30W
TV LG UM7100PLB 49" 4K Full HDR
A95X F4, 8K TV BOX, Amlogic S905X4, 4GB+32GB+MSD128GB
G20s Pro 2.4GHz Wireless Air Mouse and Voice, TiviMate Premium