Autor Tema: Šta su Seeder, Peer i Leecher?  (Pročitano 603 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže commando

 • Satelitski Forum
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Poruke: 7397
 • Activity:
  100%
 • Pohvaljen: 41872 puta
 • Zemlja: cs
 • Pol: Muškarac
 • "Kuda god ideš, idi srcem"
  • satelitski-forum
Šta su Seeder, Peer i Leecher?
« poslato: Jun 23, 2019, 03:55:33 posle podne »
Ako ste ikada imali prilike da koristite, ili makar vidite kako neko koristi, Torrent klijent onda ste sigurno videli i pojmove Seeder, Peer i Leecher. Što ti pojmovi zapravo predstavljaju?

Kada pokrenete Torrent i započnete preuzimanje nekog fajla, možete videti pomenute pojmove. Oni se često susreću u Torrent klijentima jer je to korisna informacija za korisnika.

Šta je Peer?

Torrent je P2P mreža, odnosno mreža međusobno povezanih računara bez posredstva servera. Fajl koji se preuzima se zapravo nalazi u računarima drugih korisnika. Svi računari, tj. korisnici, su povezani u Torrent mrežu i svaki korisnik se naziva Peer.

Šta je torrent

Otuda i skraćenica P2P: Peer – to – Peer ( u englsekom jeziku To se često zamenjuje sa brojem 2 jer se isto izgovara). Dakle, u prevodu: P2P: korisnik – ka – korisniku.

Kao što ste zaključili, Peer ste i vi od onog trenutka kada se priključite Torrent mreži.

Šta je Leecher?

Ovaj pojam se često meša sa Seeder, ali postoji jedna bitna razlika. Naime, svaki Peer (korisnik) jer Leecher u toku preuzimanja fajla. Dakle, pokrenuli ste preuzimanje i vi uzimate od drugih korisnika delove fajlova, ali isto tako i šaljete te delove dalje.
leecher torrent

Leecher ste sve dok ne preuzmete fajl do kraja – i to je glavna razlika. Vi Torrent mreži kao Leecher možete ponuditi samo delove fajla, ali ne i ceo fajl. Zbog toga Leecher-i imaju manji Ratio nego Seeder-i.

Šta je Seeder?

To su u suštini Leecher-i koji su preuzeli fajl kompletno i sada ga samo šalju. Seeder-i su, dakle, korisnici koji su uspešno preuzeli ceo fajl sa Torrent-a (od drugih korisnika) i sada ga šalju.
seeder torrent

Da nema Seeder-a niko nikada ne bi mogao da preuzme ceo fajl u potpunosti. Zato, kada izvorni računar pošalje fajl u Torrent mrežu, on postaje prvi Seeder. Kada taj fajl u potpunosti preuzme još neko, i ostavi Torrent klijent da šalje dalje, i on postaje Seeder.

Šta beše Ratio?

To je odnos dolaznog i odlaznog saobraćaja ostvarenog u Torrent klijentu. Leecher-i, kao što sam napisao, preuzimaju fajl ali šalju samo njegove delove. Zbog toga je download saobraćaj veći nego upload. Kako bi se taj odnos popravio, korisnik mora da bude Seeder neko vreme, tj. dok ne pošalje nazad isto koliko je preuzeo.

Ovaj odnos je nekada bio bitan, recimo u doba kada je eMule bio popularan. Međutim, danas, sem ukoliko ne koristite privatne trakere, većina Torrent distributera (kao recimo TPB) ne uzimaju ovo u obzir. Ipak, svi oni ostave poruku sa molbom da šaljete fajl nakon što ga preuzmete kako bi ostao na Torrentu što duže.
Octagon SF8008 v2 (S2X + T2/C) 4K UHD, OpenVix
SuperJack HARL 12" Motor/60E-30W
TV LG UM7100PLB 49" 4K Full HDR
A95X F4, 8K TV BOX, Amlogic S905X4, 4GB+32GB+MSD128GB
G20s Pro 2.4GHz Wireless Air Mouse and Voice, TiviMate Premium
 
Sledeći korisnici su pohvalili ovaj post: Taurus, sinem, poletarac, nenad222